De overheid wil dat we ‘verduurzamen’ en heeft daarom de hypotheeknormen verruimd bij energiebesparende maatregelen. Je mag dan 106% van de woningwaarde lenen, in plaats van de 100% die de hypotheeknormen voorschrijven. Meefinancieren in de hypotheek wordt dus eenvoudiger. Bij deze maatregelen is een hogere hypotheek mogelijk.

Een duurzame investering

Energiebesparende maatregelen zijn op twee manieren een duurzame investering. Je verlaagt de maandelijkse energierekening en het draagt bij aan de waarde van de woning. Ga je zelf energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan kun je dit zelfs verkopen en er geld mee verdienen. niet zo gek dus dat steeds meer huizenbezitters nadenken over verduurzaming van de woning.

Kosten energiebesparing meefinancieren in de hypotheek

Het is echter ook een flinke investering die je pas op termijn terugverdiend. De overheid wil dat we ‘verduurzamen’ en heeft daarom de hypotheeknormen verruimd bij energiebesparende maatregelen. Je mag dan 106% van de woningwaarde lenen, in plaats van de 100% die de hypotheeknormen in 2018 voorschrijven.

Financiering met de hypotheek heeft als voordeel dat je leent tegen de lage hypotheekrente van dit moment. Deze rente is ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Let op: niet elke bank volgt de ruime verstrekkingsnormen voor energiebesparende maatregelen. Ook zijn er banken die een rente-opslag rekenen omdat je meer leent dan de woningwaarde. Deze banken zijn terughoudend bij een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen.

Het is dus verstandig om eerst verschillende aanbieders te vergelijken.

Meer financieringsmogelijkheden

Naast de hypotheek, zijn er meer manieren om energiebesparende maatregelen. Zo kun je spaargeld inzetten, een consumptieve lening sluiten of kies voor een combinatie. Laat je in elk geval goed adviseren over de beste oplossing. Informeer daarbij ook naar mogelijke subsidies.

Mogelijke energiebesparende maatregelen

De manieren om jouw woning te verduurzamen zijn eindeloos. Om je te inspireren heeft de Nationale Hypotheek Garantie een opsomming gemaakt van maatregelen waarbij een hogere hypotheek mogelijk is:

  • Een nieuwe HR ketel
  • Isolatie van gevel, dak, leidingen of vloer
  • Beglazing (HR++ of hoger)
  • Energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieon­derdelen
  • Energiezuinige ventilatie met hoog rendement ventilatoren
  • Een warmtepomp of warmteterugwinning
  • Zonnepanelen of een zonneboiler

Door verschillende maatregelen te combineren, bespaar je meer. Wat houdt je tegen? Wij nemen graag de tijd voor u!

Maakt u een afspraak?

U bent van harte welkom.

Vriendelijke Groet,
Financieel Onderhoud
Paul de Kok