Per 1 januari 2021 zal er een nieuw, uitgebreider energielabel voor woningen geïntroduceerd worden. De verandering zit niet enkel in het label zelf, maar ook in de kosten.

Waar je nu rond de €7,50 betaalt, wordt dat vanaf komend jaar gemiddeld €190,-. Nogal een verschil dus!

Wat is een energielabel?

Het energielabel toont aan hoe energiezuinig een woning is. Een woning krijgt een label in de klassen A t/m G. Dit zijn dezelfde labels als op elektrische apparatuur. Zo heeft bijvoorbeeld een nieuwe woning met dubbelglas, zonnepanelen, dakisolatie, etc. waarschijnlijk een label A en een oudere woning met enkel glas en zonder enige vorm van isolatie label G.

Waarom is een energielabel voor mijn woning belangrijk?

Er zijn meerdere redenen om een definitief energielabel voor uw woning te regelen. Wij vinden dit de 2 belangrijkste:

  1. Een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning
  2. Energiezuinige woningen met Label A komen in aanmerking voor korting op de hypotheekrente bij diverse banken

Wat is mijn huidige energielabel?

Er zijn momenteel 2 varianten energielabels: Allereerst een voorlopig label. Daarnaast is er ook een definitief label. Iedere woning heeft een voorlopig energielabel. Dit is op basis van diverse kenmerken van de woning is dit door de overheid vastgesteld. Bekijk op de website van Milieu Centraal wat uw huidige label is en de geldigheid ervan.

Een definitief energielabel aanvragen

Een definitief label kan nu al aangevraagd worden. Dit jaar kost dit nog gemiddeld €7,50 en is voor de komende 10 jaar geldig. Ook als er wijzigingen worden doorgevoerd in 2021. Het aanvragen van een energielabel kan eenvoudig via deze website van de Rijksoverheid.

Vragen

Is toch nog niet alles duidelijk over het nieuwe label, en wat dit voor uw woning betekent. Geen probleem. Neem even contact met ons op en we helpen je graag verder!