Als je gaat trouwen, heeft dat gevolgen voor je financiële situatie. Dus ook voor je vermogen en je schulden, zoals je hypotheek. De standaard huwelijksvoorwaarden zijn in 2018 veranderd. Wat dat betekent, leggen we uit in dit artikel. Overigens gelden precies dezelfde regels voor stellen die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan.

Wie vóór 1 januari 2018 is getrouwd en geen huwelijksvoorwaarden heeft laten opstellen, is getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van allebei de partners tot de zogenoemde huwelijksgemeenschap behoren. Nu en in de toekomst.

Win je bijvoorbeeld de loterij, dan is de helft van het bedrag voor je partner. Maar wat voor bezittingen geldt, geldt ook voor schulden. Leent jouw wederhelft bijvoorbeeld € 20.000 om een auto te kopen, dan ben jij mede aansprakelijk voor het hele leenbedrag.

De regels vanaf 1 januari 2018

Ben je 1 januari 2018 of later getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden op te stellen? Dan ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen. Wat dat inhoudt? Alleen het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk opbouwen, valt onder de huwelijksgemeenschap. Hadden jullie daarvoor al gemeenschappelijke bezittingen of schulden? Dan vallen die er ook onder.

Je privévermogen, zoals geld op je (spaar)rekening, blijft van jou alleen. Hetzelfde geldt voor een schenking of een erfenis die je krijgt. Wil je dat niet of wil je toch in algehele gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je dit door een notaris laten vastleggen.

Gevolgen voor de hypotheek

Voor stellen waarvan één of beide partners al een eigen huis heeft (gehad), hebben de nieuwe regels vaak gevolgen als ze samen een huis kopen. Dat leggen we uit in dit voorbeeld.

Hans heeft in 2012 een huisje gekocht en daarvoor een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 afgesloten. In 2018 heeft hij Marijke leren kennen en in 2020 zijn ze getrouwd. Omdat zijn huis aan de kleine kant is, besluit hij het te verkopen en met zijn geliefde een andere woning te kopen. Hans verkoopt zijn huis voor € 300.000 en heeft dus € 100.000 overwaarde. Die overwaarde valt buiten het huwelijk en is dus volledig voor Hans.

Samen kopen ze een nieuwe woning van € 400.000. Hans investeert de overwaarde van € 100.000 in de hypotheek van hun nieuwe huis. De nieuwe hypotheek bedraagt dus € 300.000.

Het nieuwe huis valt wel in de huwelijksgemeenschap en is dus voor de helft van Hans en voor de helft van Marijke. Maar omdat Hans de overwaarde heeft ingebracht, heeft Marijke nu een schuld van € 50.000 bij Hans.

Ingewikkeld

Je ziet dat de nieuwe regels zaken best ingewikkeld kunnen maken. Zeker bij grote financiële beslissingen is het daarom slim om een expert om advies te vragen. Als Erkend Financieel Adviseur kan ik je helpen. Maak gerust eens een afspraak om te horen wat ik allemaal voor je kan doen.