Of u het nu uit optiek van kostenbesparing of groener wonen doet. Het duurzaam maken van je woning is vandaag de dag een hot topic. Helemaal in de onzekere tijden van corona is verduurzaming een interessant thema. Velen laten dit jaar de vakantie schieten en kiezen voor een investering in het huis.

Een duurzame woning wordt uitgedrukt in een energielabel. Net als op alle huishoudelijke apparaten heeft ook uw woning een energielabel. Variërend van A (zeer laag verbruik) tot G (zeer hoog verbruik) toont dit label de mate van energiezuinigheid van uw woning. Om te controleren welk label uw woning heeft bekijkt u deze website.

Voor- en nadelen van uw huis verduurzamen

Net als elke investering gelden er ook voor het verduurzamen van uw huis voor- en nadelen. Het grootste voordeel is uiteraard de kostenbesparing die dit thema met zich meebrengt. Maar om dit te realiseren moet u wel eerst investeren. Kortom: er moet eerst geldt uit voordat er bespaard wordt.

Een tweede groot voordeel is de stijging van de waarde van uw woning. Simpel gezegd: hoe duurzamer uw woning, hoe meer waarde het heeft. Dit zijn geen directe opbrengsten van verduurzaming en worden vaak vergeten bij de berekening.

TIP: Bereken per investering de terugverdientijd en weeg zo af of dit het juiste moment is voor deze investering, of dat u hier beter even mee kunt wachten.

Wat kunt u doen?

Er zijn talloze mogelijkheden om uw woning duurzamer te maken. Dit kan simpelweg al door gloei- of halogeen lampen te vervangen voor LED-lampen. Deze besparen namelijk 70-80% op uw elektriciteitskosten.

Ook het vervangen van elektrische apparaten met een hoog energieverbruik voor een variant met laag energieverbruik is een optie die relatief eenvoudig te nemen is. Heeft u een oud elektrisch apparaat in gebruik en weet u het energielabel hiervan niet? Denk dan eens aan het aanschaffen van een energie verbruiksmeter. Voor enkele tientjes heeft u al een meter waarmee u specifiek voor dat apparaat het verbruik kunt meten.

De mogelijkheden die het meest effect hebben zijn enerzijds uw huis zo goed mogelijk isoleren. Anderzijds kunt u de energie die u nodig heeft zelf, duurzaam opwekken via bijvoorbeeld zonnepanelen. Bekijk voor meer mogelijkheden op deze pagina, van onze partner BLG Wonen.

Subsidie energiebesparing eigen huis

Vanuit de Rijksoverheid is er een subsidiemogelijkheid indien u investeert in verduurzaming van uw woning. Deze subsidie is normaal gesproken 20% van de investering. Tussen 1 juni en 31 december 2020 is deze regeling extra aantrekkelijk gemaakt en krijgt u 30% subsidie.

Hiervoor geldt een maximum van €10.000 euro aan subsidie en zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. Alle voorwaarden staan verzameld op deze website. Op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland staat een handige rekentool waarmee u snel en eenvoudig kunt berekenen wat uw mogelijke subsidie is. Download deze hier.

Het financieren van verduurzaming

Investeren in uw woning kan uiteraard met uw eigen spaargeld. Maar er zijn meer opties mogelijk. Denk hierbij een het afsluiten van een lening of een (extra) hypotheek. Een lening kan voor u interessant zijn omdat de rente aftrekbaar kan zijn. Dit hangt af van de kosten, rente, inkomen en uw vermogen.

Voor een advies op maat is het dus verstandig om vooraf financieel advies in te winnen. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en te voorzien van een advies op maat. Neem snel contact met ons op voor meer informatie.